دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ |۱۴ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 16, 2024

دبیر گروه علمی فلسفه و علوم انسانی مجمع عالی حکمت اسلامی گفت: ما به لحاظ باورهای دینی خود و به خاطر اهداف دینی، نمی توانیم با علوم انسانی فعلی سازگاری داشته باشیم و از این رو بحث تحول در علوم انسانی شدت پیدا می کند.

به گزارش خبرگزاری حوزه از نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، آقای دکتر ابطحی، چهارشنبه شب، در نشستی علمی با موضوع "بررسی علل تداوم رویکرد پوزیتیویستی به علوم انسانی" که به همت مجمع عالی حکمت اسلامی و در بخش حوزوی بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد، اظهار داشت: علوم انسانی، علی القاعده علومی است که موضوع آن انسان بوده و می خواهد شأنی از شئون انسان را مورد مطالعه قرار دهد.

وی گفت: در سال های اخیر، علوم انسانی مورد بحث، علوم انسانی تجربی بوده که از یک سو شأنی از شئون انسان را مدنظر دارد و از سوی دیگر روش آن، روشی تجربی است.

وی افزود: بحث تحول در علم، بحثی نیست که تنها مختص به ایران و پس از انقلاب اسلامی ایران باشد، بلکه بحثی عام است که  حتی دنیای غرب هم به آن توجه دارد در علوم انسانی هم بحث تحول بسیار جدی تر بوده و از این رو توجه به آن ضرورت بیشتری دارد.

دکتر ابطحی با بیان این که باید هدف علم را بشناسیم، زیرا در این صورت ضرورت تحول در آن، برای ما روشن تر خواهد شد، گفت: برای مثال تبیین پدیده های مشاهداتی از اهداف علم تجربی است و اگر نظریه علمی موجود علم تجربی، از تبیین پدیده های مشاهداتی موجود برنیاید، این جا ضرورت تحول در علم آشکار می شود همچنین اگر علوم انسانی می خواهیم که از انسجام بالایی برخوردار باشد اما نظریات موجود از این کار بر نیاید، ضرورت تحول در علوم انسانی نیز آشکار می شود.

دبیر گروه علمی فلسفه و علوم انسانی مجمع عالی حکمت اسلامی گفت: علوم انسانی که امروزه در دانشگاه های ما تدریس می شود، علوم انسانی است که ما از لحاظ مبانی فلسفی با آن ها مشکل داریم؛ برای مثال تلقی که این علوم انسانی موجود از زندگی انسان در  جامعه دارد بر خلاف مبانی اسلامی بوده و از این رو ما نمی توانیم آن تلقی را بپذیریم.

وی افزود: اگر ما با این مبنا مشکل داشته باشیم ضرورتا می توانیم ضرورت تحول در علوم انسانی را مطرح کنیم.

دکتر ابطحی گفت: اندیشمندان کنونی علوم انسانی باید نظریاتی که در علوم انسانی موجود مطرح است و انسجام خاصی نداشته را مشخص و در صدد اصلاح آن ها برآیند.

دکتر ابطحی با بیان این که یکی دیگر از مباحث مطرح در علوم انسانی فعلی، ناکارآمدی آن است، گفت: برای مثال در علم اقتصاد موجود که یکی از زیر مجموعه های علوم انسانی است، هدف اصلی، سود اقتصادی عنوان شده است، اما از نظر اسلام، اقتصادی کارآمد است که عدالت ایجاد کند و از این رو وقتی این اختلاف در هدف میان علم اقتصاد فعلی و اقتصاد از نظر اسلام وجود دارد، باید برای تحول در این علوم انسانی تلاش کنیم.

دبیر گروه علمی فلسفه و علوم انسانی مجمع عالی حکمت اسلامی افزود: ما به لحاظ باورهای دینی خود و به خاطر اهداف دینی، نمی توانیم با علوم انسانی فعلی سازگاری داشته باشیم و از این رو بحث تحول در علوم انسانی شدت پیدا می کند.

29/313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha